Elektrisch koken

Tegenwoordig maken veel huishoudens de overstap van het koken op een gaskookplaat naar het koken op een elektrische kookplaat. Door de hoge aansluitwaarde van een elektrische kookplaat moeten hier specifieke werkzaamheden voor worden verricht voor zowel de groepenkast als de bekabeling. Zeemanelektro.nl is uw betrouwbare partner voor elektrisch koken en kan het elektra voor uw nieuwe elektrische kookplaat professioneel installeren.


Perilex contactdoos

De meeste elektrische apparaten thuis zijn geschikt om aan te sluiten op een enkele 230 V wandcontactdoos. Op deze wandcontactdozen kan maximaal 16 A x 230 V = 3.680 Watt aan vermogen worden aangesloten. Echter zijn er ook apparaten welke een (veel) hoger vermogen hebben. Veel elektrische kookplaten (inductie / keramisch) hebben een elektrisch vermogen van 7.200 Watt tot wel 14.800 Watt.

Gezien het hoge vermogen van elektrische kookplaten volstaat geen gewone enkele wandcontactdoos. Voor deze hoge vermogens is een perilex wandcontactdoos nodig. Het totale vermogen van de elektrische kookplaat zorgt ervoor dat één fase en één nul niet voldoende is. De totaalstroom is namelijk te hoog. Bij een perilex wandcontactdoos is er sprake van een gesplitste fase en nul, zodat de totaalstroom kan worden verdeeld en de kookplaat veilig kan worden aangesloten.


Een veilige installatie van uw nieuwe elektrische kookplaat?


Aanleg fornuisgroep

Omdat de elektrische kookplaat een hoger vermogen heeft dan andere elektrische apparaten kan deze niet worden aangesloten op een gewoon installatieautomaat. Hiervoor moet een speciale dubbelpolige fornuisgroep in de groepenkast worden geplaatst. In het geval van een 3-fasen kookplaat zal er zelfs een krachtgroep in de groepenkast moeten worden geplaatst om uw kookplaat veilig aan te sluiten.

U kunt door de vakmensen van Zeemanelektro.nl een afzonderlijke fornuis- of krachtgroep laten installeren ten behoeve van de elektrische kookplaat. Wij zijn InstallQ erkend installateur en hebben zegelrecht bij alle netwerkbedrijven in Nederland. Daarom mogen wij alle werkzaamheden aan uw groepenkast uitvoeren en bent u bij ons verzekerd van een veilige aansluiting voor uw elektrische kookplaat.

Een elektrische kookplaat moet op een eigen fornuis- of krachtgroep worden aangesloten in de groepenkast. Wanneer dit niet gebeurt en er komt schade uit ten gevolge van een overbelaste eindgroep dan kan het zijn dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet vergoed. Steeds meer verzekeringsmaatschappijen nemen in hun voorwaarden op dat de elektrische installatie in een woonhuis dient te voldoen aan de in de NEN 1010 gestelde eisen.


Is er een fornuisgroep of een krachtgroep nodig voor elektrisch koken?

Wanneer er een 1-fase hoofdaansluiting (35 A of 40 A) aanwezig is wordt er een 2 x 230 V fornuisgroep toegepast. Echter dient er dan wel rekening mee te worden houden dat er geen kookplaat mag worden toegepast met een hoger vermogen dan 7.400 Watt (7,4 kW). De fornuisgroep is technisch gezien gelijk aan twee gewone B16 installatieautomaten welke aan elkaar vast. De maximale totaalstroom wat de kookplaat kan vragen is 7.400 Watt / 230 V = 32 A. Dit is selectief ten opzichte van hoofdzekering en de kookplaat zal de hoofdzekering er dus niet doen uitslaan.

Bij een 3-fasen hoofdaansluiting (3 x 25 A) zijn er drie hoofdzekeringen aanwezig, waarbij het totale af te nemen vermogen hoger is (3 x 25 A = 75 A). Per fase kan er echter niet meer dan 25 A kan worden afgenomen. Wanneer er dan een 3-fasen kookplaat wordt geplaatst, wordt deze aangesloten op een krachtgroep. Deze krachtgroep wordt met 3-fasen gevoed en kan daarom 3,7 kW per fase vermogen verwerken. Dat is 11,1 kW in totaal. Per fase is dat 16 A een dat is beneden de waarde van de hoofdzekering van 25 A.

Wanneer er een 3-fasen hoofdaansluiting (3 x 25 A) aanwezig is en er een 2-fasen kookplaat moet worden aangesloten is het advies om een krachtgroep te gebruiken in plaats van een fornuisgroep. Bij kookplaten van (ongeveer) 7.400 Watt gebruik je dan maar twee van de drie fasen, maar de belasting is hierbij wel 16 A per fase. Over de twee fasen is dat 2 x 16 A = 32 A. Deze 2 x 16 A is geen probleem voor de twee hoofdzekeringen van 25 A die daarbij belast worden.

Wanneer er voor een fornuisgroep wordt gekozen binnen een 3-fasen hoofdaansluiting kan er wel overbelasting optreden. Dit komt omdat de fornuisgroep achter één van de drie 2-polige aardlekschakelaars moet worden geplaatst. Deze aardlekschakelaar kan op slechts één van de drie fasen worden aangesloten, waardoor de fornuisgroep dus ook op slechts één fase wordt aangesloten. Het volle vermogen van 7.400 Watt (32 A) gaat dan over één van de 25 A hoofdzekeringen. Deze wordt dan met 7 A te veel belast en dus zal de installatie eruit slaan.

De conclusie (en het aansluitadvies) is dus als volgt:

  • Gebruik binnen een 1-fase hoofdaansluiting een 2 x 230 V fornuisgroep;
  • Gebruik binnen een 3-fasen hoofdaansluiting een 3 x 230 V krachtgroep (welke eventueel 2-fasen wordt aangesloten).

Deskundig advies

Twijfelt u wat u nodig heeft om elektrisch te kunnen gaan koken? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. De vakmensen van Zeemanelektro.nl zullen u dan vakkundig adviseren en samen met u meedenken om tot de voor u ideale oplossing te komen waardoor u veilig gebruik kunt maken van uw elektrische kookplaat.